Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
ИндексИндекс  PortalPortal  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Червен пипер (Cherven piper)

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Coko_Boc0.786g
Гост



ПисанеЗаглавие: Червен пипер (Cherven piper)   Сря 26 Фев 2014, 02:03

Червен пипер се прави в две разновидности - лют и сладък, чрез стриване на прах от изсушени червени чушки на предимно два вида пипер - Capsicum frutescens (лют пипер) или Capsicum annuum (сладък пипер). Това е една от най-популярните и разпространени подправки у нас, като се доставя от много производители, а има и внос.
Като растение, червения пипер достига на височина до 60 см с разклонено стебло, елептични листа, с едри бели или сиви цветове с виолетови петна. Плодовете са с различна едрина и малко сочен околоплодник, от сферични до хоботовидни на форма, а на цвят са от жълт и оранжев до червен и тъмно червен, даже тъмно патладжанен цвят.

Родина на растението е тропическа Америка. Както свидетелстват находки в перуански погребения, там е бил култивиран много преди пристигането на европейците. Испанци и португалци са открили подправката червен пипер за останалия свят и първоначално са го наричали индиански пипер.
Днес червен пипер и в двете разновидности - сладък и лют, се отглежда в повечето страни, разположени в тропиците, но най-вече в Индия и Тайланд. У нас също се произвежда, но в дребни серии - липсват едри производители за голям бизнес от него.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ludmil_Tanc.9087ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Лют червен пипер или чили?   Пон 10 Мар 2014, 22:56

Понякога лютия червен пипер (Capsicum frutescens) го наричат „чили“, особено в търговията и в готварството, но също се използва и към други лютиви и парливи подправки, за разлика от сладкия червен пипер. Това наименование в български език е съзвучно с името на държавата Чили от Южна Америка, но произхода на понятието е друг и идва от «chilli», което от езика на ацтекисе науатл (днешно Мексисо) се превежда като „червен“.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Lenko_Georgi.876ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Червен пипер (Cherven piper)   Пон 24 Мар 2014, 21:33

При подправката червен пипер има две основни рановидности - лют (Capsicum frutescens) и сладък (Capsicum annuum). Плодовете, от които се суши смила лютия пипер са сравнително по-дребни и с лютив вкус, а при сладкия - са едри и не лютят. Също има разлика и в аромата, докато единият е по-остър, а другия е почти неутрален. В повечето случаи лютия пипер и по-блед на цвят, докато сладкия пипер определено има наситен червен цвят.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Червен пипер (Cherven piper)   

Върнете се в началото Go down
 
Червен пипер (Cherven piper)
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Отглеждане на скъпи подправки.-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Връзки | Report an abuse | www.sosblogs.com