Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
ИндексИндекс  PortalPortal  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Създайте нова тема   Напишете отговор
Share | 
 

 Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Вто 25 Фев 2014, 01:23

В исторически план се предполага, че напитката боза като вкусно и традиционно питие, произхожда от Албания, от където са и най-добрите майстори бозаджии.  Иначе различните видове бози са доста популярни из всички страни на балканския полуостров, а също около Кавказ и чак до Памир при такива народи, като башкири и узбеки. Последните използват почти същото наименование на напитката - буза. Други наименования са:

  • - татари и сърби - боза,
  • - албанци и турци - boza,
  • - румънци - brag.


Още в началото на двадесети век, българският град Радомир е бил известен като център за производство на традиционни бози, като пак там е издигнат и единственият в света паметник на бозаджия. Има и още един град у нас, славещ се с производството на качествена боза, и това е град Любимец. Това вкусно резливо питие е част от българската традиционна закуска, както е известна за почти всеки ученик у нас, като "Баница с боза".
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kaki_Baky.675
Гост



ПисанеЗаглавие: Квас за боза   Нед 09 Мар 2014, 01:59

Когато се подготвя закваска (квас) за боза, тя трябва да е шупнала и почти да къкри, за да е готова за използване. Когато е преминало шуптенето, в нея няма достатъчно бактерии, които да предизвикат ферментация в бозата. Така че, ако сте пропуснали момента, добре е да стартирате процедурата за подготовка на квас отначало - опита учи.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Kalin_Ben.8907ov
Гост



ПисанеЗаглавие: Кварталните бозаджии.   Съб 22 Мар 2014, 13:18

Все още в паметта на доста от по-възрастните хора са кварталните бозаджии. Те всяка сутрин обикаляха и разнасяха боза в своя квартал, като се движеха с каручки. Обикновено имаха надградени къщички - някои от тях сковани от дъски и боядисани в различни весели цветове, а други ги правеха само от слама (сламенна къщичка), за да пазят бозата от прекомерен студ или пек.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Bojka-Nan.235ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Чет 10 Апр 2014, 22:49

Когато се прави закваска за домашна боза в горещо време, трябва да се има предвид, че тя ще е готова още до края на същия ден. Освен това е добре по-честичко да се разклаща, но да се внимава да не бъде „изпусната“ да превтаса.
Върнете се в началото Go down
Бони-Дан987
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Пет 10 Окт 2014, 18:36

Една от основните добавки към купешката боза днес е Ацесулфам, който е вид подсладител, многократно по-евтин от натуралната захар, но със съмнителни качества и свойства.
Установено е, че съдържа метилов етер, който въздейства върху организма, като влошава работата на сърдечно - съдовата система.
Затова домашното си е домашно и винаги е за предпочитане, стига да не ни мързи да си го направим. -
Върнете се в началото Go down
Астени-65я
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Чет 16 Окт 2014, 18:37

В купешките бози се използва аспарогенова киселина, за която има сведения, че оказва възбуждащо действие върху нервната система.
Поради това, с течение на времето може да доведе до пристрастяване. А освен това, продуктите, в които се съдържа ацесулфам, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени (а то предимно кой ги ние??).

Трябва да се знае, че относително безопасна доза за добавката с код Е 950 е не повече от 1 г на ден.
Върнете се в началото Go down
БиноСта45
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Нед 02 Ное 2014, 23:02

Често, ако не и винаги, има и една друга добавка в купешките бози, която помага на днешните производители да се опитват да ни заблудят, че пием истинска боза - нарича се Аспартам. Европейският код на добавката е Е951.


Аспартамът е известен още като Нутра Суйт. Но ако веднъж си направите домашна боза по горната технология, ще разберете разликата.
Върнете се в началото Go down
zlacizlaci6
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   Чет 13 Ное 2014, 13:42

В бозата, вземана за проби от произволни баничарници, има цикламат, което вещество е с код Е952 и носи характерния, леко резлив вкус, сякаш е ферментирала, но това е имитазия, а не автентичен вкус. А и проблемът не е само до вкуса - Цикламатът е, забранен в САЩ и Великобритания, но е позволен за употртакова в ЕС.


Правени са лабораторни изследвания върху мишки, които доказват, че цикламатът е канцерогенен и причинява рак на пикочния мехур (поне при мишките), отразява се също пагубно върху плодовитостта им и им причинява генни изменения. Дебело трябва да се надяваме, че ние - хората, не сме като мишките и тези странични ефекти не ни засягат.


Именно това правят производителите - бранят цикламата с тезата, че хората не са мишки и вредата на препарата настъпва само при консумация на големи количества. Но много по-сигурно и безопасно и по-вкусно и истинско е, човек да си направи истинска домашна боза по горната технология и да не рискува здравето си.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.   

Върнете се в началото Go down
 
Боза - съдържание и рецепти за приготвяне.
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Здравословен начин на живот и природосъобразно поведение :: Био храни и природосъобразно хранене.-
Създайте нова тема   Напишете отговорИдете на:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Връзки | Report an abuse | Create your own blog