Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
ИндексИндекс  PortalPortal  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Доматът - храна или лекарство ?

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
ina0405
Гост



ПисанеЗаглавие: Доматът - храна или лекарство ?   Пет 14 Фев 2014, 23:03

                              Доматът – храна или лекарство?
 
„Зеленчуци който не яде
Той голям не ще да порасте...”

 
             Всеки път, когато чуем тази детска песничка, се сещаме за купищата зеленчуци, които ни заобикалят и формират част от т.н. природна аптека. Векове наред хората са познавали тези дарове и са ги използвали както за храна, така и за лечение. Ровейки се в интернет или специализираните енциклопедии, все по-често научаваме новости, свързани с ползата от честата им употреба. Всеки от нас знае още от детството си, че консумацията на зеленчуци води до добро здраве и дълголетие. Лукът и чесънът са естествени антибиотици, гонят болестите, зелето намалява риска от инсулт и инфаркт, чушките, наричани „цариците на есента”са силни антиоксиданти и се борят с раковите заболявания, ряпата, цвеклото, моркова ... В тази палитра от цветове, аромати, витамини, вкусове се откроява един зеленчук, който много често титулуват като „най-полезен”. Кръгъл, сплескан или продълговат, крушовиден и овален,на цвят жълт, светлооранжев, розов и най-вече червен ... това е доматът.
           Пристигнал от много далече /родината му е Южна Америка – Галапагос /, той много трудно се налага на европейската трапеза. Конквистадорите пренасят семената му в Испания през 15.-16. век. Минават десетилетия, а в някои държави дори столетие, докато възприемат домата като храна, а не като декоративно растение. Чудото му първи откриват италианците и съвсем заслужено го наричат „ златна ябълка”. И оттогава той шества из всеки един дом – суров, сушен, консервиран.  Ястия с домати стават емблеми на цели поколения и култури – лютеница, кетчуп, доматени сосове за спагети и пици.
        Днес този зеленчук е познат и любим не само заради вкусовите си качества, но и заради ползите, които носи в борбата ни с различните болести. Той съдържа голямо количество витамин C, а ликопенът в него бори стареенето и раковите заболявания. Консумирането на доматено пюре защитава от слънчево изгаряне. Доматите стимулират производството на карнитин, аминокиселина, която ускорява изгарянето на мазнините в организма с над 30%, а постоянната им консумация намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 29%. При жените в менопауза  предпазва от остеопороза. Яденето на пресни домати може да намали общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите. Също така е доказано, че те предотвратяват появата на бучки в кръвта /известно като агрегацията на тромбоцитите/, което е рисков фактор за атеросклероза. Съдържат и други ценни фитонутриенти, включително: бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които подобряват зрението и да предпазват очите от дегенерация.
        И накрая, не е задължително да ядем доматите сурови, за да приемем всичките им витамини. За разлика от повечето други, този зеленчук запазва полезните си качества и при термична обработка.
        Като се замислим, няма по-популярен и обичан от домата, освен, може би картофа, но като здравословна храна, той определено е абсолютен шампион.
 
Върнете се в началото Go down
 
Доматът - храна или лекарство ?
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Новини 1 онлайн / Novini 1 online-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Връзки | Report an abuse | Have a free blog with Sosblogs