Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
ИндексИндекс  PortalPortal  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Stilian_
Гост



ПисанеЗаглавие: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Вто 12 Ное 2013, 00:41

Сминдух, с лат. наименование Trigonella Foenum-graecum е една от популярните подправки в България, която се изготвя от семената на растението и е известна още като чимен, мерудия, тилчец и др. Едногодишно растение, принадлежащо към сем. Бобови, особено разпространено в Североизточна България. Има приятен и апетитен аромат.
Сминдухът има доста разновидности, но само някои от тях са окултурени и то още от времената на Древна Гърция и Рим. В див вид подправката се е съхранила в планините на Турция, Иран и Ирак. Като хранително и лекарствено растение се отглежда в Южна и Средна Европа, Индия, Етиопия, Китай, Южна Америка, край Кавказ.
На височина всеки нормално развит сминдух достига 40 - 70 см., като всичките му части имат силен и характерен мирис, благодарение присъствието на кумарин. Листата на подправката са сложни, тройни, с листенца до 4 см дължина, цветовете са седящи, по 1 - 2 в основите на горните листа. Плодовете са доста едри бобчета, до 6 - 10 см дължина, с едри жълтеникави семена с размер до 5 мм и по 10 - 20 броя в една сушулка.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Smolan>Ten.07
Гост



ПисанеЗаглавие: Използване и действие на подправката сминдух   Съб 16 Ное 2013, 22:45

Основно действие на подправката сминдух е да възбужда апетит. Има също анаболитичнно и седитивно действие. Като суровина за приготвяне на лекарства се използват изсушени семена от сминдух, имащи характерен, приятен мирис.

Предписват се семена от сминдух в случаите на значителна загуба на телесна маса, след тежки операции, особено на органи от стомашно чревния тракт, при туберкулоза. Използват се също при болести на белите дробове, при простуда, кашлица, при стомашни заболявания, като възбуждащо апетита средство, при недостиг на витамин РР, при заболявания на далака.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Shasheto_Doc.4567
Гост



ПисанеЗаглавие: Използване на сминдух като лечебно средство   Пон 25 Ное 2013, 23:17

За лекарствена суровина се използват добре изсушени семена от сминдух, които имат характерен и приятен мирис. Като лечебно средство се предписват семена от сминдух в случаите на значителна загуба на тегловна маса, след тежки операции, особено ако са оперирани огргани на стомашно - чревния тракт, а също и при туберколоза.

Освен това семена от сминдух се използват и при заболявания на белите дробове, простуда, кашлица, стомашни заболявания. Прилагат се също като средство, което възбужда апетит, при недостиг на витамин РР и при заболявания на далака.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sechenov_Moik.347
Гост



ПисанеЗаглавие: Лечебни свойства на семена от сминдух   Пон 02 Дек 2013, 18:48

Натрошени и намачкани семена от сминдух, във вид на запарки и компреси, се използват при лечение на кожни заболявания - екземи, гнойни рани, обриви, фурункули. Прах от сминдухови семена притежава инсектицидни свойства и се използва против въшки и като противоглистно средство.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zasa_Belyaev.59jf8
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Пон 09 Дек 2013, 20:58

В народната медицина, семена от сминдух се прилагат като ветрогонно и тонизиращо средство. Но има и редица конкретни приложения като при туберкулоза, за повишаване на апетита, за преустановяване процеса на отслабване, за увеличаване теглото на болните, за възстановяване на физическата сила. Българската народна медицина препоръчва употртаковата на сминдух при обща слабост на организма.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Seva_Candr.23ova9
Гост



ПисанеЗаглавие: Съдържание на семената на сминдух.   Вто 17 Дек 2013, 20:08

В семена от сминдух може да се открие богата гама вещества, като:
- малки количества от алкалоида тригонелин - 0.3%;
- никотинова киселина (витамин РР) - 3.5 - 18мг%;
- рутин;
- стероидни сапонини;
- фитостериди;
- флавоноиди;
- горчиви вещества;
- ефирно масло - 0.3%;
- мазнини - до 6%;
-белтъчини;
- танини;
- витамини;
- фосфор;
- желязо;
От състава на стероидите се отличават диосгенин, ямогенин, хитогенин, тигогенин, а от гликозидите - диосцин и ямосцин. От фитостерините е представен фитостерин.Този състав на семената от сминдух предполага широко приложение в народната и съвременната медицина при лечението на различни заболявания.
-----------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Начин на приложение на сминдух   Пет 03 Яну 2014, 20:35

Стритият на прах сминдух се приема по чаена лъжичка преди ядене, заедно с конфитюр или с 50 мл червено вино и не много захар. Друг вариант е да приемате супена лъжица натрошени семена от сминдух, залети с чаша вряща вода в продължение на 2 часа - от тази настойка се пие по малка винена чашка 4 пъти дневно преди хранене.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sonya_Petrashk.07fgtva
Гост



ПисанеЗаглавие: Използване на сминдух в кухнята.   Съб 18 Яну 2014, 19:49

Сминдух, като вид ароматна подправка, се използва в кухнята на много страни под различни наименования - фенугрек, фенум-грек, фенигрекова трава, гръцко сено, гръцки кози трилистник, камилска трева и др. Най-изтъкнатото от тях е „Шамбала“ - като любимо растение на индийците, носи името на легендарната страна, в която се пазят висшите тайни на тантризма и будизма.

Всичко това изисква уважително и внимателно отношение към тази подправка. В храната се използват листа и долни стебла от сминдух. Под формата на суха трева, стрита на ароматен прах, се добавя към зеленото сирене.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Inda_Bale-67ddfva
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Чет 30 Яну 2014, 14:37

Индийските жени ядат семена от сминдух след раждане, което им помата да възстановят своите сили и да стимулират лактацията. Тази подправка придава на ястията орехов привкус, поради което в някои рецепти се използват вместо сминдух, препечени и натрошени орехи.
Върнете се в началото Go down
Sema_Medkar.067ov
Гост



ПисанеЗаглавие: Сминдух е доста разпространена подправка   Съб 08 Фев 2014, 16:31

Сминдухът (наричан още Чемен) е доста популярна подправка, като особено у нас вирее почти навсякъде. В стръковете и листата на сминдух се съдържа етерично масло с над 40 съставки, които определят приложението на това растение и като билка, особено в народната медицина.
Върнете се в началото Go down
Sami_Dan.9078ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Пон 10 Фев 2014, 14:32

Семена от свиндух (чемен) са познати и се използват още от древността, когато са ги смятали за добро средство против изгаряния. Растението е от семейство Бобови и освен това се използва широко в кухнята на редица средиземноморски и източни народи. У нас е добре познат като ценна съставка на шарената сол, тъй като има приятен и апетитен аромат, като се използват и други подправки.

Стрити семена от сминдух имат специфична миризма и горчив вкус, като се използват с пресните и консервирани месни ястия, където подправката се комбинира също и с копър, чубрица, магданоз, джоджен, червен и черен пипер. Прибавя се и се вари с основните продукти в ястията. При съхранение, понеже лесно поема други миризми, добре е да се пази в добре затворен съд.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Zlatotyrsach

avatar


ПисанеЗаглавие: Чай от сминдух.   Вто 18 Фев 2014, 15:15

За да си приготвите чай от сминдух, вземете с върха две супени лъжици стрити на прах семена. Залейте ги с 1/4 литър хладна вода. Оставете да накисне за 3 часа. След това сложете на котлона и доведете до кипене, като веднага сваляте от котлона и прецеждате.

Пие се умерено топъл. Ако в чай от сминдух добавите мед, това усилва действието му при кашлица. С наполовина по слаба отвара, могат да се правят вани за ръце и крака.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Stela_Marink0.786va
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Съб 01 Мар 2014, 13:23

Установено е, че подправката сминдух може да възстановява силите и се използва за
- понижаване нивото на кръвна захар,
- подобряване на апетита,
- общо възстановяване силите на организма,
- недостиг на витамин PP,
- белодробни заболявания.
Върнете се в началото Go down
Simo_Bon.8756ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Чет 13 Мар 2014, 13:28

????‰?? ? ‰??‚?‡ ??‰??‡‚?‡, ?? ‰???‡ ???‡ ?‡ ?‡?‡‰ ?? ?‡???‚‡? ??„?‚?? ?????. ??‚‡ „????‚? ?‡?????? ???‰?·?‚‡ ?????‡ ??????????? ???‰ „??‚‡????, ?‡?‡? ?? „??????‡?‡ ?? ???‰??‚??‚‡ ????????? ????‡??? ? ??‚????? ???‡. ??? ?‡? ?????‡????? ?????????? ?‡ „????‚??? ‚??? ? ?????‡?? ‚ ??? ?‚?? ? ?‡‚??? ?? ???????‡ ?‡ „??‚‡?‡.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Cemdi_RAlce.78906va
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   Съб 29 Мар 2014, 23:55

Сминдух е древна подправка, но доста хора на Запад не харесват неговия мирис. Това горчиво растение придобива широка популярност сред готвачите, макар че горчилката му предизвиква неприятни усещания у повечето хора. Все пак кулинарното приложение на горчивият вкус е признато в цял свят и зависи от уменията на готвача.
-----------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum   

Върнете се в началото Go down
 
Сминдух (Sminduh) - ароматна подправка - Trigonella Foenum-graecum
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Отглеждане на скъпи подправки.-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Връзки | Report an abuse | Free blog