Надомна работа без посредник.

Как да започнете надомна работа без посредник? Допълнителни доходи и бизнес от къщи, с помощта на готови ръководства за незабавно стартиране. Самостоятелна работа като самонаето лице - целият доход остава за Вас, без посредник. Възползвайте се още сега!
ИндексИндекс  PortalPortal  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Чубрица - Satureia hortensis L.

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
надомно
Admin
avatar


ПисанеЗаглавие: Чубрица - Satureia hortensis L.   Вто 25 Юни 2013, 20:34

Ботаническо описание

Тревисто растение чубрица (Satureia hortensis L.) от сем. Устоцветни (Lamiaceae) е широко разпространено в страните с умерен климат, предимно по Средиземноморието и в Азия. В рода се наброяват около тридесет вида чубрици, които са едногодишни и многогодишни растения или малки храсти, които се различават по външен вид, по вкус и аромат на листата.
Тази подправка представлява ниско растение и расте предимно по сухи и слънчеви места. На височина достигат до 30-40 см, а някои от видовете - и до 60-70 см, с малки дълги до 1-3 см листа. Цветовете са бели до розово-виолетови, разположени са кръгообразно във венци, израстващи стъблото. За всички чубрици е характерно продължително и непрекъснато цъфтене.
Дребните, но многобройни цветчета са богати на нектар и привличат в градината много пчели. Стеблата на чубрицата са покрити с силно разклонени филизи (15-45 см) с дребни, тъмни сиво-зелени удължени линейни или линейно лацентни листенца, излъчващи при разтриване доста силен  и специфичен аромат. От съцветията се образуват яйцевидни плодчета в светло керемиден цвят. Цъфтежа е през юни - август, а плодовете узряват през септември.
Химичен състав и съдържание на полезни вещества

В чубрицата се съдържат етерични масла (до 2-3%), танин и горчиви вещества. В пресните листа на чубрицата се съдържат и доста витамин С, Р, фитонциди, минерални соли и каротин. Етеричното масло на чубрицата притежава силно антимикробно и фунгицидно действие. В състава й влизат още аскорбинова киселина, дъбилни вещества, смоли и редица терпени (карвакол, цимол, борнеол, пинен).
Листата съдържат до 1% етерично масло с антибактериално, инсектицидно и противоглистно действие. Използват се при нарущена дейност на стомашно чревния тракт и в хомеопатията като отхрачващо средство. Младите стебла и листата са богати на минерални вещества. Съдържанието на сухи вещества в подправката е от 9 до 42%, а на витамин С - до 28 мг%. От направеното описание и нейния състав, се вижда, че растението чубрица е чудесна хранителна подправка за нашата трапеза с приложение и в много рецепти.
Върнете се в началото Go down
a38
Водещ
Водещ
avatar


ПисанеЗаглавие: Използване на чубрица като подправка   Съб 03 Авг 2013, 01:56

За подправка в кулинарията се използват преди всичко сухите и пресни листа чубрица (предимно от нейните върхове, поради това, че техния аробат е по-тънък и изразителен), които намират широко приложение и в медицината.
По своето действие подправката чубрица усилва отделянето на стомашен сок, поради което в народната медицина се използва като средство, възбуждащо апетита, а също и за намаляване на газообразуването в червата. Пресните листенца слагат в супи, салати, кисели краставички, домати, чушки и гъби.

Чубрица, в качеството си на ароматна подправка също се използва (поради горното си действие) за подправяне на трудно смилаеми ястия, каквито са зрял и зелен фасул, цветно и кисело зеле, гъби, зеленчукови и месни салати, рибени супи, печена и варена риба, рагу от месо, котлети, мариновани зеленчуци, ястия от сирене и др..

Сушена чубрица се прибавя към вече приготвеното блюдо и така значително подобрява вкуса на ястия от птици, телешко и зеленчуци. Като количество, за една порция трябва да се използва от 0,2 - 0,6 гр. суха до 1 - 3 гр. прясна подправка.
Върнете се в началото Go down
Чучев345
Гост



ПисанеЗаглавие: Използване на чубрица в медицината   Пет 13 Сеп 2013, 21:56

Използване на чубрица е най-полезно и силно от периода на бутонизация до пълното й разцъфтяване. Тогава тази подправка намира широко приложение в медицината благодарение на своите полезни свойства.

Чубрицата усилва отделянето на стомашен сок, поради което в народната медицина се употребява като средство, възбуждащо апетита и подобряващо храносмилането, а също и за намаляване на газообразуването в червата, при други разстройства на храносмилането.
Върнете се в началото Go down
67sdlamb
Гост



ПисанеЗаглавие: Съвети на главния готвач по използването на чубрица   Чет 03 Окт 2013, 16:55

Използването на чубрица в различните ястия трябва да е умерено и да се основава на богат опит с подправките от различни видове. Някои съвременни готвачи считат, че продължителната топлинна обработка отслабва аромата на чубрицата, поради което е добре да се добавя в ястието около 1 - 2 минути пред свалянето му от печката.

В големи дози чубрицата убива вкуса и аромата на ястието, затова опитните готвачи, за да не нагарча ястието, даже не натрошават листата, а ги пускат цели. Сушената чубрица трябва да се съхранява в плътно затворени стъклени съдове, на сухо и тъмно място.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
8lamb7rt
Гост



ПисанеЗаглавие: Чубрица - полезни свойства   Вто 08 Окт 2013, 01:22

Подправката чубрица притежава
- стимулиращо,
- патогонно,
- антибактериално,
- противогъбично,
- противопаразитно,
- антивирусно и отрачващо действие.
С тези си свойства, растението има широк спектър приложения за лечебно-профилактични цели при различни заболявания на:
- стомашно чревния тракт;
- жлъчния мехур;
- простудни заболявания;
- кашлица;
- нервни болести;
- заболявания на черния дроб и бъбреците;
Чубрица се използва в горните случаи най-често като отвари и вани при ревматизма. Освен това тя влиза в състава на различни тревно билкови смески и лечебни чайове. Чубрицата, в по-малки количества, възбужда апетита и подпомага усвояването на различните хранителни продукти.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
chlamb90
Гост



ПисанеЗаглавие: Чай от чубрица за лечение на кашлица   Пон 14 Окт 2013, 20:24

От чубрица може да се приготвя билков чай, който има действие в случаите на кашлица. За да си го приготвите ще Ви трябват:
Чубрица - 2 чаени лъжички
Вода – 0,25 мл
Мед - на вкус
Рецепта за приготвяне на чай от чубрица против кашлица: Поставете чубрицата в порцеланова чаша и я залейте с кипната за 10 - 12 минути вода, захлюпете с чинийка и оставете за 10 минути да се извлече настойка. Прецедете чубрицата, добавете мед на вкус и пийте докато е топло.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
colamb6r
Гост



ПисанеЗаглавие: Кратко описание за чубрица   Пет 18 Окт 2013, 20:26

Градинска чубрица - това е тревисто растение (Satureia hortensis L.) от сем. Устоцветни (Lamiaceae). По отношение на светлината е светлолюбива и предпочита умерено поливане. Подходящата почва за отглеждане е лека и плодородна. Сади се със семена, като най-добрите предшественици на чубрицата са домати, зеле и краставици. Като подправка се цени заради тънкия й и приятен аромат. На много места се среща и в диво състояние, освен като градинско растение - ухайна трева.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
cu9la5mb
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Вто 22 Окт 2013, 20:54

Чубрицата не бива да се бърка, тя има доста родственици, но все пак това са други растения. Чубриците достигат на височина до 60 см. Листата са зеленикави, дребни, линейно лацентни. Донякъде вкуса им наподобява вкуса на пипера. В пазвите на листата са разположени дребни лилави цветчета, а семената след тяхното узряване, са съвсем дребни.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
4ub.lamb
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Съб 26 Окт 2013, 21:40

Чубрицата не бива да се бърка, тя има доста родственици, но все пак това са други растения. Чубриците достигат на височина до 60 см. Листата са зеленикави, дребни, линейно лацентни. Донякъде вкуса им наподобява вкуса на пипера. В пазвите на листата са разположени дребни лилави цветчета, а семената след тяхното узряване, са съвсем дребни.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Ch.Sas09
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Сря 30 Окт 2013, 19:53

Стеблата и листата на градинската чубрица са богати на ефирни масла, минерални соли, витамин С, каротин, фитонциди. Налични са редица микроелементи, които намират приложение в лечебното хранене и редица диети - фосфор, калий, цинк (за ноктите), калций, селен, манган. Чубрицата съдържа и трите основни хранителни съставки - въглехидрати, белтъчини и растителни мазнини.
Върнете се в началото Go down
Cu.Otgw6
Гост



ПисанеЗаглавие: Приложение на чубрица   Вто 05 Ное 2013, 22:29

Основно подправката чубрица намира приложение в кулинарията, при това както в свеж, така и в изсушен вид. Във всички случаи, това е чудесна подправка, радваща се на почит в българската готварска традиция. Тя добре се съчетава със зрял боб, млади картофи, риба, птици.

Използва се при салати от пресни краставици. Намира приложение и при извършването на панировки. Чубрицата придава пикантен вкус и миризма на свинското месо. Използва се още при готвене на супи, сосове, грах, фасул, варено зеле, но също и в туршии и маринати.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Cukrev_8
Гост



ПисанеЗаглавие: Използване на чубрица за лечение.   Пон 11 Ное 2013, 20:08

В неголеми количества градинската чубрица оказва бактерицидно и противоглистно действие. Има свойството да подбужда апетита и да подобрява усвояването на продуктите от организма. При стомашно чревни разстройства подправката може да се вари и използва като чай или отвара. В Азърбайджан от чубрица в смес с други билки и подправки се подготвя за ободряваща напитка. Постига се болкоуспокояващ, патогонен, противоглистен и кръвосъсирващ ефект.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved
Върнете се в началото Go down
Chentova_Sta.78
Гост



ПисанеЗаглавие: Засяване и грижи при отглеждане на чубрица.   Съб 16 Ное 2013, 22:37

Неголеми замръзвания могат да се понесат почти без последици от засадена през ноември чурбица. Нормата за есенно засяване е 0.3 - 0.5 гр. семена на кв. м.

Когато се появят кълновете и растенията прорастат, е необходимо да се пристъпи към прореждане на засетите растения. Отглеждането на чубрица е сравнително прост бизнес.

Подправката е невзискателна. Последващите грижи след засяването са обичайни. Брането на чубрица се извършва в момента на начално цъфтене. Стеблата се отрязват на нивото на разклоняване.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Chucev_Bar.67
Гост



ПисанеЗаглавие: Полезни свойства на градинската чубрица като лекарствено растение.   Вто 26 Ное 2013, 13:41

Градинската чубрица се счита за лекарствено растение и се цени не само в народната медицина. Даже в някои страни, като Германия и Франция, тя официално е призната за лекарствено растение.

С помощта на чубрица се лекуват спазми на червата, болести на бъбреците, хрема, захарен диабет. Сокове и настойки се прилагат при ухапвания от насекоми, оттоци, при стомашно-чревни разстройства. Ефирното масло от чубрица се използва в ароматерапията и в козметологията.

Скорошни изследвания доказват, че растението е ефективно против стареене и онкологични заболявания. Всички тези свойства доказват правото на градинската чубрица да бъде класифицирана и като лекарствено растение.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Hanna_Jos.8r5y
Гост



ПисанеЗаглавие: Противопоказания за употртакова на чубрица   Пет 06 Дек 2013, 21:25

Не бива да се използва и прилага чубрица при бременност, аритмия, атеросклероза на съдовете на главния мозък, кардиосклероза и при язвена болест на стомаха.

Отделно, не е препоръчително използването на чубрица и при болести на черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците и в случаите на лична непоносимост.
Върнете се в началото Go down
Zasa_Denk.ob9
Гост



ПисанеЗаглавие: Засаждане на чубрица.   Пон 16 Дек 2013, 04:02

Чубрица се отглежда предимно на открито, като за момента няма селекционирани някакви специални сортове. Обикновено се засаждат местни сортотипове, които се отличават едни от други по размер, окраска, облистеност и скорост на съзряване.

Засяването обикновено се прави рано на пролет, като за това подхождат най-вече леки и плодородни почви. Добри предшественици се считат зеленчуковите култури, които са били торени. Дълбочината на засаждане на семената е 0.5 - 1.0 сл. Чубрицата е студоустойчиво и светлолюбиво растение.
-------------------
© 2013 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ganka_Zah.jf0ba
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Пет 27 Дек 2013, 14:42

Градинската чубрица (Satureia hortensis Lamiaceae) — е едногодишно растение, достигащо на височина до 50 см, прав корен и правостоящи разклонения, достигащи на височина от 15 до 45 см. Листата са линейни или линейно-ланцетни, сиво-зелени на цвят с дължина 1.5 - 2.5 см. Цветчетата са лилави, розови или бели с дължина около 6 мм. Власинките са лилави.
Върнете се в началото Go down
Cenko_Chan.89fev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Вто 14 Яну 2014, 14:03

Цветчетата на чубрицата са по 4-5 в съцветие, обвити в чашка с линейни зъбци и дължина около 4 мм. Венчелистчетата са лилави, розови или бели, с пурпурни петна в гърловината, с около 6 мм дължина. Цветният прашец е лилав. Плодчетата са тристранно яйцевидни в светло керемиден цвят.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Chintul_Sto.f78d6ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Пет 24 Яну 2014, 14:18

Чубрицата е едногодишно растение с дребни бледо виолетови цветчета. Добре расте и на открито и в саксии на балкона или под прозореца в къщи. В кулинарията се използва листната маса, като стръковете се срязват непосредствено до земята, събират се във връзки и се сушат под навес, на течение.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Chanka_Popo.89fva
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Пон 03 Фев 2014, 19:12

Кореновата система при подправката чубрица е развита слабо и се разполага преди всичко в повърхностния слой на почвата. Стеблата на растението са силно разклонени още от основата си и е съпротивно на разположените клонки. Листата са линейно-лацентовидни, с точкови жлежички.

Цветовете са дребни, светло лилави или светло виолетови, по 3 - 5 в съцветие. Плодовете са яйцевидно тристранни орехчета. Миризмата е специфична, напомняща на аромата на пипер. Чубрицата се нарича още ароматна трева, а в миналото се прилагала често заместител на по-скъпия пипер.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Shani_Solenk.067va
Гост



ПисанеЗаглавие: Шарена сол с чубрица   Съб 08 Фев 2014, 16:27

Подправката чубрица е една от най-старите и известни подправки в света, като у нас е особено популярни и използвана и като подправка икато билка в рецепти за различни заболявания. Едно от популярните приложения на чубрицата е като инградиент в редица оригинални народни рецепти за шарена сол.
Върнете се в началото Go down
Ceko_Tan.685ov
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Чет 13 Фев 2014, 14:09

Чубрицата цъфти през юли - август, като масовоте цъжтене настъпва обикновено през втората половина на юли. Плодоносенето може да се очаква през септември. Кълняемостта на семената се запазва за 3 години. Подправката е чувствителна към светлина и предпочита открити слънчеви места с плодородна и лека почва.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Chani_Pen.89y7ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Използване на чубрица в кулинарията.   Нед 23 Фев 2014, 16:05

В кулинарията се използват преди всичко листа от чубрица, тъй като те притежават най-тънък и изразителен аромат. По този начин чубрицата се използва преди всичко в качеството си на подправка при изготвяне на ястия от фасул, гъби, зеленчуци, салати, рибни и местни ястия, цветно и кисело зеле, мариновани в оцет зеленчуци, печива, рецепти със сирене
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Chani_Frantish.897gek
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Вто 25 Фев 2014, 03:25

Градинска чубрица се използва в редица случаи като лечебно средство при
- високо артериално налягане,
- виене на свят,
- хрема
- сърцебиене,
- главоболие,
- кашлица
и др. заболявания.
Върнете се в началото Go down
Kony_Chane.8976va
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Съб 08 Мар 2014, 01:10

Притежавайки силни бактерицидни свойства, чубрицата намира широко приложение при консервирането. Но трябва да се използва внимателно, за да не се получи така, че нейния силен голчив вкус да стане преобладаващ, т.е. да не се прекали с нея.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Ceko_Pen.987689ev
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Сря 19 Мар 2014, 17:57

За медицински цели чубрица се използва в състава на билкови лечебни смески за различни заболевания на стомашно чревния тракт (при спазми м стомаха или в червата, метеоризъм, диарии). Сокът, получаван от чубрица, се прилага при ухапване от насекоми за намалява на отока. Препоръчва се при диабет, заболявания на жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
Dety_Dragan0.654va
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Сря 09 Апр 2014, 13:55

Счита се, че родина на чубрицата е източното крайбрежие на Средиземноморието. В Централна Европа е привнесена от монасите през 9-ти век. Чубрицата била не много скъпа подправка, за разлика от черния пипер, и някои други източни такива. В момента се отглежда и расте свободно в Азия, Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия.
-------------------
© 2014 Dimitar Lambov, All rights reserved!
Върнете се в началото Go down
bonbonel
Гост



ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   Пет 14 Авг 2015, 00:33

Чубрицата е неизменна съставка за много традиционни български готвени ястия. Това я прави перспективна за производство и продажба за доходи.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Чубрица - Satureia hortensis L.   

Върнете се в началото Go down
 
Чубрица - Satureia hortensis L.
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Надомна работа без посредник. :: Готови ръководства за надомна работа - веднага. :: Отглеждане на скъпи подправки.-
Идете на:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Връзки | Report an abuse | Create a free blog